Van idee naar patroon, that’s the question

Per dag hoor ik gemiddeld 5 aardige ideeën, en op een goede dag twee waarvan ik denk dat het ook een goed idee is. En eens per maand hoor ik een waanzinnig goed idee, waarvan ik kan dromen. Je hoeft geen geschoold wiskundige te zijn om te begrijpen dat er dus miljarden ideeën de ronde doen, waarvan een substantieel gedeelte het dromen waard is. Maar waar blijven ze? ….. idd Willem Elsschot verwoorde dit al:

Maar tussen droom en werkelijkheid staan wetten in de weg en praktische bezwaren en ook weemoedigheid die niemand kan verklaren en die des avonds komt wanneer men slapen gaat.

Één van de voornaamste wetten bij het verwezenlijken van ideeën zijn de patronen. Patronen zijn de voornaamste regelgever waarom we dingen doen. Klopt we zijn vrij om te doen wat we willen, maar we willen niet zoveel. We laten ons liever leiden door onze patronen. Een paar voorbeelden:

  • de manier waarop je je fiets opstapt
  • De eerste website die je opent als je je pc aanzet
  • de weg die je kiest naar de supermarkt en natuurlijk wat je pakt uit het vak
  • tandenpoetsen
  • koffie drinken

Om dromen te realiseren zul je patronen moeten doorbreken. Veel succes!