Tao van Poeh (door Benjamin Hoff)

Aan de hand van verhalen van poeh wordt het Taoisme uitgelegd. Dit gebeurt vrij aardig hoewel de Poeh verhalen wel een beetje slap worden naar het einde van het boek toe. Hier lees je echter vrij makkelijk doorheen. Een aanrader om eens een idee te krijgen van het Taoisme.

Het boek begint met het duiden van het Taoisme ten opzichte van de andere geestelijke richtingen in China, zie de azijnproevers uit China.

Citaten uit de Tao van Poeh:

Een reis van duizend kilometer begint met een stap

Het principe van het ongekerfde blok: wanneer je je ontdoet van arrogantie, ingewikkeldheid en nog een paar andere dingen die in de weg zitten, zal je vroeg of laat achter dat eenvoudige, kinderlijke en mysterieuze geheim komen waarmee zij die het ongekerfde blok kennen vertrouwd zijn, het leven is leuk.

Een geleerde is niet wijs en een wijze niet geleerd.

Anemische klunzige: persoon die kennis vergaart om het kennis vergaren en dit slechts deelt met een kleine groep.

Een ziekte, lang leven ; geen ziekte, kort levende

Weg van het zelfvertrouwen begint met het erkennen van wie we zijn, wat we al dan niet in ons mars hebben, en hoe we daar het beste gebruik van kunnen maken. Dus eigenschappen kunnen nooit te slecht, te nutteloos of te gering zijn. Het hangt er alleen van af wat je ermee doet. Zoals Lao-tse stelde, het slechte kan een grondstof zijn voor het goede.

Woe Wei: werken in harmonie met de natuurlijke orde der dingen en handelen volgens het principe van de minimale inspanning, de minste moeite. De natuur volgt dit principe en maakt nooit fouten.

Wat doe je het liefste op de hele wereld?

Tao handelt niet,  maar niets wordt niet gedaan.

Duruk Goutrug: Er wacht ergens een grote beloning en zijn taak in het leven is deze binnen te halen. De beloning is altijd net war verder dan hij is.

Tijd kun je niet besparen, maar alleen besteden, maar je kunt tijd wel wijs of dwaas besteden.

Wijsheid, geluk en moed zitten niet ergens buiten je gezichtsveld aan het einde van een rechte lijn op je te wachten; ze maken deel uit van een voortdurende kringloop die hier begint. Ze zijn niet alleen het einde, maar net zo goed het begin.

Iets is niets en niets is iets.

Wil je kennis verwerven voeg dan elke dag iets toe, wil je wijsheid verwerven laat dan elke dag iets weg.

De geest gebruiken waar die dagelijks voor gebruikt wordt is net zo efficient als een toverzwaard gebruiken om een blikbonen te openen.

Volwassenheid is niet het hoogste ontwikkelingstadium, het alziend kind is dat wel.